fredag 3. september 2010

Hjem til høst....


Ja, da er årets Hellastur tilbakelagt, og jeg er hjemme i gamlelandet igjen. Kom tilbake i går ettermiddag, og innrømmer gjerne at det ikke var bare "stas"...!! Etter to uker under solen og med temperaturer på 30+ hele døgnet, var det kaldt å komme hjem til Norge igjen. Spesielt kommer jeg til å savne de fantastisk flotte kveldene - varme og gode, som vi aldri får
oppleve her hjemme.


Har hatt en flott ferie, og har fått se og oppleve masse. Spesielt var turen Spinalonga via Agios Nikolas og Plaka en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

De fleste av dere kjenner kanskje til boken "Øya" som omhandler livet på en leprakoloni - livet på Spinalonga.


Så langt tilbake som i 1579 bygde venetianerne et stort fort på øya på ruinene av et gammelt akropolis. Venetianerne beholdt kontrollen over øya også etter at resten av Kreta falt i osmanske hender i 1669. Etter fallet av Candia i 1669 var dette fortet et av tre gjenværende fort som skulle forsvare sjøveien mot Øst-Middelhavet. Tyrkerne angrep Spinalonga i 1715 og overtok øya. Etter dette avtok viktigheten av det gamle fortet, og øya ble etterhvert helt forlatt.

(opplysninger hentet fra Wikipedia)I 1903 bestemte den greske stat at alle spedalske i hele landet skulle plasseres på Spinalonga, isolert fra resten av befolkningen. De spedalske skapte sitt eget samfunn, med kirker, skole, kafeer, butikker og sykehus. De bygde sine egne boliger i det gamle fortet.

(opplysninger hentet fra Wikipedia)Det var ikke forbudt for friske mennesker å gå i land på Spinalonga, men det fantes regler om hvordan de skulle forholde seg der. Ingen omfavning, og de skulle ikke spise ved samme bord.

(opplysninger hentet fra Wikipedia)Det ble i alt ført ut 760 mennesker som ble plassert på øya, og det ble født 36 barn her. Disse barna ble sendt inn til legesjekk på fastlandet, og dersom de var friske, ble de tatt fra foreldrene og plassert i fosterhjem eller hos slektninger.

(opplysninger hentet fra Wikipedia)De spedalske måtte leve her ute helt til 1957, over 50 år. Da var medisin og behandling blitt betraktelig bedre, og de ble plassert på sykehus i Aten. Spinalonga var den siste kolonien for
spedalske i verden.

(opplysninger hentet fra Wikipedia)Nå er øya en stor turistattraksjon, som årlig tiltrekker seg 30 000 mennesker som reiser ut til øya for å se og bli fortalt hvordan livet var på Spinalonga. Det går daglige turistbåter fra byene Elounda (ca 15 minutters båttur) og Agios Nikolaos (ca. en times tur) (eller fra Plaka, hvor vi tok båten fra, ca 5 minutter).
Det er ingen overnattingsmuligheter på øya, så alle turer
dit er dagsturer. 

(opplysninger hentet fra Wikipedia)


Jeg må si at å vandre rundt på øyen med en så sterk historie som Spinalonga har, var en spesiell opplevelse som rørte ved meg. Med boken ferskt i minne, kunne jeg se for meg hvordan
livet på øya var.


Menneskene på øya følte seg helt klart utstøtt, men likevel fikk nok mange det faktisk bedre der enn de hadde det fra før. Lepra var en fryktet sykdom, men på Spinalonga skapte de sitt eget samfunn med likesinnede og kunne leve et bortimot "normalt" liv.


Mye av bebyggelsen på øya er ruiner som skriver seg langt, langt tilbake i tid, lenge før øya ble tilholdssted for de leprasyke.


Siden øya ikke har vært bebodd siden de spedalske forlot den i 1957, har også mye av den "nyere" bebyggelse forfalt og fremstår nå som ruiner, men i noen av husene kan man helt tydelig se for seg hvordan hjemmene deres har vært.


Her ser vi ned mot gravplassen på øya.


 Øya er omkranset av det mest fantastiske, turkisblåe havet jeg noen gang har sett!


En vinduslem som har gått av hengslene og spor etter det som engang har vært gardiner - et syn som dette fikk meg levende til å se for meg litt av livet på Spinalonga....


Det turkisblåe havet glitrer bak denne gamle døren
- en vakker utsikt!

Øya bærer på en tragisk historie, men jeg kan likevel "se" at mye var bra for de som bodde der. Utsikten og det turkisblåe havet som omkranser øyen er ikke annet enn vakkert, og midt i alt det tragiske er jeg sikker på at i tillegg til samholdet som deres felles skjebne frembragte, var dette ting de spedalske satte stor pris på.


 Dette var litt fra min vandring gjennom Spinalongas gater og historie. Ferierer du noengang på Kreta, og har anledning til å besøke øya, så anbefaler jeg deg virkelig å ta turen, og for deg som enda ikke har lest boken "Øya" av Victoria Hislop, du
bare gjøre det.... :o)

Etter ferieturen min, skynder jeg meg nå sakte tilbake til normalen igjen ;o) Vaskemaskinen har gått på "høygir", litt ærender har blitt utført i løpet av dagen, og nå er jeg klar for helg. Gleder meg masse til å ta besøksrunder rundt til dere bloggvenner, og se alle de flotte innleggene dere har
postet siden sist!

Ønsker dere alle en
kjempefin helg!!


50 kommentarer:

Småbyliv sa...

Flotte bilder! Artig å se bildene fra Spinalonga - jeg har også lest "Øya" for ikke så lenge siden, så da sitter det liksom langt fram i fantasien å forestille seg hvordan de levde der.

Du får akklimatisere deg i helgen - ha det fint :o)

Hulda sa...

Så koselig at du er tilbake! Du har vært savnet. Nydelige foto fra Hellas. Ser ut som et deilig sted du har vært på, med mye historie.

mammalykkelig sa...

Så fotte bilder og så artig å se der historieni boka Øya utspinner seg :) Likte den boka kjempegodt og kan tenke meg det må ha vært stort å se spor etter historien der!!

kos deg hjemme igjen i helga :)

klem

merethe sa...

Velkommen hjem igjen. :D Vakre bilder :) har aldri vært i Hellas. Det ser flott ut der. Her er det høst i luften og noen få gule blader har begynt å falle mot bakken. GOd helg ønsker jeg deg. :) Klem Merethe

merethe sa...

Velkommen hjem igjen. :D Vakre bilder :) har aldri vært i Hellas. Det ser flott ut der. Her er det høst i luften og noen få gule blader har begynt å falle mot bakken. GOd helg ønsker jeg deg. :) Klem Merethe

Mitt hvite hus sa...

Velkommen hjem kjære deg...

for noen nydelige bilder... og histoiren... takk for at du deler..

ja hsøten er her for fullt..

kalde kvelder og morgener...

skjønner dette er en overgang for deg...

håper du får en fin helg Hildegunn..

klemmer =9

Barbro sa...

Hei og velkommen hjem!!
Så rart det var å se disse bildene! Jeg har ikke vært der, men boka Øya er en av de største leseopplevelsene jeg har hatt de siste årene. Her skal det grines!!
Det rare var at det var akkurat sånn jeg så det for meg når jeg leste boka - bortsett fra forfallet selvfølgelig ;) HELT klart at jeg skal ut dit på neste Kretatur!!
Nydelige bilder var det i hvert fall, godt å høre at du har kost deg på ferie :)
Riktig god helg!
Klem fra Barbro

minishabby sa...

Nå må jeg bare lese boka. Har hørt mye om den. Og etter å ha sett de utrolig flotte bildene dine s ble jeg litt gira her.
Velkommen tilbake. Skjønner godt at det var nedtur å komme tilbake til høst. Men kos blir det nok for det:)
Håper du får en fin helg Hildegunn.
Klem fra meg!

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

Velkommen hjem igjen:)temker at tiden har gått fort ja...slik er det når en hygger seg..
fantastisk historie...har ikke lest den boken..det må jeg jo..
kos deg og vask klær og nyt helgen..kjære du...
eddaKlemmer

Anette sa...

HeI !

Ser ut som du har hatt fin ferie :) Nydelige bilder :)
Få dager til det er min tur...gleder meg masse, Kreta er TOPPEN!!!

Klem Anette :)

Guttemamma sa...

Velkommen hjem,er SÅ godt å ha deg her igjen!! Så spennende å lese innlegget ditt og se bildene, leste boka i fjor. Den gjorde inntrykk ja...og den dobbeltheten i det tragiske med å bli sendt bort fra sine kjære,men samtidighet det gode livet på øya mange skaffet seg...veldig spesielt.
Da er høsten her ja, det har vært knallvær denne uken ,men uken før...hagl og sprutregn dag etter dag:-)
klemmer og god helg♥

Trinola sa...

Hei ! Må si det var spennende lesning ;O)
Nydelig turkis vann , sikkert deilige feriedager .
Velkommen hjem forresten ;O)

Acosy home sa...

Så flotte bilder av 'Øya'.Har lest boken, den var vakre skrevet og gripende fortelling.

Jeg var i Hellas da jeg lesten den boken, så jeg så for meg akkurat som dine flotte bildene viser.Har hus i Hellas så de steinmurhus har jeg faktisk bodd i.

Skal ta en tur til Spinalonga en gang.Likte kjempe godt den boken at jeg har planer om å lese den en gang til.

God helg! og velkommen hjem!

Hannes dagbok sa...

Velkommen hjem!

Så mange nydelige bilder du viser..
Lesing er en av de tingene jeg ALDRI gjør lengre for tiden strekker rett og slett ikke til og sånn er det bare. Skal nok ta det igjen en gang men jeg nyter bildene dine i mellomtiden;=)

Klem..

MarnyAlice♥Kalas Mystiske Hjørne sa...

Velkommen heim Hildegunn☺
Fantastiske bilder her og på FB. Ser ut som du har hatt det flott☺

Vart nesten litt sentimental av Spinalonga bildene.. Var der for maaaange år sia og har lest boka-ei utruleg historie!

Kan tenke meg det var litt "nedtur" å komme heim til Norge-verfall temperaturmessig!
Her er vertfall fin haust for tida☺

Håpe du får ei fin helg☺

Klem M♥

Synnøve sa...

Hei og velkommen hjem til gamle lande
Nydelige bilder. Skjønner veldig godt at det må være spesielt og gå rundt på øya.Og tenke på alle de stakkars menneskene som bodde der.
Kommer aldri til og glemme den boka.
Håper jeg for komme til øya en gang jeg også.
Kveldene i syden er bare så trivelig,med varmen og stemningen og ikke minst gresk mat.

Ønsker deg ei fin helg
Klem Synnøve

Landlige Hjem sa...

Velkommen hjem til gamlelandet og høsten!♥
Kan tenke meg du har kost deg i varmen, herlig å få ladet batteriene før høsten og vinteren setter inn for fullt!♥
Flotte bilder av "Øya", jeg har ikke lest boken bare hørt mamma har fortalt om den, gripende! Jeg rekker så å si sjelden å lese bøker, dessverre! Før jeg fikk barn kunne jeg sitte med en god bok, men nå blir det tid til interiørblader og kortere noveller.. men kos det også!♥
Drømmer om Hellas jeg nå, det er så fantastisk der!!!♥
Høsten er en fin tid det også, snart juleforberedelser *kos* ;)
En super helg ønskes deg!!♥
Klem fra meg, Anki

OdaAnna sa...

Velkommen hjem:) Jeg har også lest Øya, en fantastisk bok. Høres helt herlig ut med varme kvelder, og for et vakkert blått hav da! Ha en god helg:)

Emmas Verden sa...

..der er du ja ;))
ser ut som du ha hatt en deilig ferie Hildegunn..fått ladet batteriene til høsten..

ha ei strålende fin helg!!
klem Anne♥

AnneLavendel sa...

Nydelige bilder, og takk for historien bak :)

Hege sa...

Herlige bilder Hildegunn - og noe å mimre over i vinter..;-D
Riktig god helg,
klem Hege.

lavendel mio sa...

Hei!!
Velkommen heim til kalde nord:)
Takk for at du vil dele de flotte bildene og en sterk historie med oss.
Ønsker deg en fin helg, klem Hanne

Elin med Draumesidene sa...

Så nyyydelige bilder! Takk for at du tok meg med på tur! :) Har høyrt om denne øya. Så triste skjebner... Såg for meg dei friske babyane som vart tekne frå mødrene sine...

Håper du har ei fin helg,
her er STRÅLANDE vèr, og det har vel du også? Ikkje så varmt... Men; vi klagar ikkje!

God klem frå Elin :)

Anonym sa...

Hei.
Så koselig at du er tilbake,du har vært savnet. Kjempefine bilder du har tatt i ferien. Der skulle jeg likt og vært en tur og. Spania er vår plass men hadde vært kjekt å prøve noe annet. :)Klem.

Anonym sa...

for et flott innlegg her :) var på ferie der i 1980. da kunne man ikke komme ut til øya. vi fikk fortalt at maten ble bragt over med båt som ble senket i havet på retur for å drepe bakterier før de halte den i land. det sies også at de beste fikner i hele verden ble dyrket på Spinolonga.

liven sa...

Hei Hildegunn og velkommen hjem i hverdagen igjen!!
For en flott opplevelse du har hatt og tenker dette var veldig spesielt!!
Har lest boken og den gjorde sterkt inntrykk på meg!!
Nydelige bilder!!!

Ha en fin lørdag :o)

Lena sa...

Takk for fremvisning av maaange vakre og nydelige bilder!
Har fått med meg historien, men fikk ikke med meg turen dit da jeg selv var på Kreta... Skulle gjerna ha gjort det - så jop aldeles nydelig ut. I tillegg er man jo over middels ineterssert i historie - så dette skal jeg passe på neste gang!

Men altså - velkommen hjem til høstvært og gode, gamle Norge!!!

Lappeline ♥ sa...

Velkommen hjem igjen.En flott tur i ord og bilder hos deg.Hellas står på min ønske reise liste.Ha en fin lørdag
Klem til deg

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

Så masse fine bilder! :) Ser ut som du har opplevd mykje fint! :)

Her nyter vi deilige seinsommerdagar ute i naturen :) Det er så deilig varmt, og vi har ikkje sett ein sky på fleire dagar. :)

Ønsker deg ein fantastisk flott helg!
Godklem :)

Bluggi buggi blogg sa...

Velkommen hjem. Kan forstå at det blir en overgang å komme hjem. Ser ut som det har vært en flott tur :)
God helg
Trude :)

Anonym sa...

Hei.Tusen takk for titten.Kjempe fint.Får lyst å dra til varmere strøk.Mye fint å se.Velkommen hjem igjen.Ha en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

Anonym sa...

Hei.Tusen takk for titten.Kjempe fint.Får lyst å dra til varmere strøk.Mye fint å se.Velkommen hjem igjen.Ha en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

sylvia sa...

hei Hildegunn,
så vakkert å så mye historie,gjett hvem som skal til bokhandelen til mandag å kjøpe bok....?jepp jeg..
så flott en opplevelse dette må ha vært,nydelige bilder,syntes stein å tre sånne er så fint,tenk for et liv,trist med barna som ble tatt bort,men skjønner jo myndighetene der,
tusen takk for en veldig intresant reise.
ønsker deg en kjempefin helg,
å velkommen tilbake,
klem fra sylvia

Datt sa...

Åååå, det så fantastisk ut! Jeg er såååå utrolig reisesyk for tiden, elsker å reise, blir minst en utenlandstur om året, men i år kjøpte vi hus, så det ble ikke! Ett helt år siden sist tur nå, bli helt syk jeg! Hihi... :P

Camilla Jin sa...

Velkommen hjem igjen! Ser ut som du har hatt en flott tur! Vakre bilder, og fint med et historisk blikk på Spinalonga. Jeg må innrømme at jeg begynte å lese Øya for et år siden, men la den fort fra meg. Syntes rett og slett den ble litt kjedelig. Men nå fikk jeg jammen meg lyst til å ta den opp igjen. Takk for påminnelsen!

Håper ikke temperaturforskjellen gjør det syk nå da! Ha en flott helg i stedet ;)

klem, camilla jin

Randi sa...

Ååååå..,..*sukk*
Her skulle jeg gjerne vandret og kjent på stemningen og latt meg reise tilbake til i tiden.
Den boken bergtok meg...og neste år skal jeg dit!
Kjørte dere selv? brukte du lang tid...ja, det kommer selvsagt litt an på hvor du var på Kreta:-)
Ser for meg at en dagstur ble for lite.....

Nydelige bilder og jeg er ennå mer betatt av ØYA

klem

Thing sa...

Jeg skal tilbake til Kreta igjen,
og da skal jeg også til Spinalonga via Agios Nikolas og Plaka!

Jeg elsker boken Øya, og det må ha vært litt
av en opplevelse å være der!
Jeg er spent på hvilke energier som finnes der....

Nydelige bilder Hildegunn!

Klem

Alven sa...

Hei :-)

Velkommen hjem til det kalde nord :-) Så flotte bilder :-) Og spennende å lese innlegget ditt :-) Jeg skal kjøpe meg boka øya på mandag :-) Så takk for tips og anbefaling :-) Så godt at dere har hatt fine dager der nede :-) Har selv vært på Agios Nikolaos i to uker,men desverre forhørte vi oss ikke så mye om attraksjoner...var unge og på min første syden tur med min kjæreste den gangen..for faktisk 14 år siden...gud å tiden flyr gitt :-(


Ønsker deg en flott søndag :-)

Godnattaklem ifra meg :-)

Modern Country sa...

Velkommen hjem Hildegunn, for en deilig tur dere har hatt!! SHerlige bilder fra et vakkert land. Jeg synes fargen på havet er så fin. Mamma er enormt glad i hellas og drar dit så ofte hun kan, og vi har ertet hun med at hun egentlig burde ha funnet seg en mann der nede :)

Ja det er nok litt kaldt her i Norge nå, i går kveld var det helt nede i 4 grader. Så det begynner å bli skikkelig høst!

Ha en kjempe fin Søndag, det skal bli koselig å blogges nå utover høsten og vinteren :)

Klem Aina

Hege sa...

Tusen takk for sympati - og hadde jeg enda bare lekt meg med malene..!
-bloggen fins jo der "ute" et sted, bare google som har kuttet linken til den:-((og ikke veldig hjelpsomme heller!)
Du må klikke på "min nettside" på venstre side - ikke der den listen på høyre side står, da havner du hos blogger jeg følger:-)
Nyyt søndagen Hildegunn,
klem Hege.

Datt sa...

Heihei igjen! :)
Ja, jeg forandra akkurat på malen, var så lei av at bildene ikke passa! :P
Jeg fulgte denne oppskriften;
http://moseplassen.com/2008/09/blogspot-endre-bredden-pa-bloggen/
Veldig godt forklart! :D

sologbolig sa...

Velkommen heim igjen, Hildegunn ! Å, så flotte bilder fra Spinalonga. Da eg las boka "Øya" for ei stund siden så tenkte eg at dit må eg komma meg ein gang. Så flott å se bilder derifra og samtidig lesa om dine opplevelsar. Eg syns boka var sterk, og det blir nok ikkje mindre sterkt etter å ha gått dei same veiane og tatt på dei same husa og sett den same utsikten som dei spedalske.Takk for at du deler. Eg har lata meg på campingvogna i helga, nydelig vær ved fjorden . Ønsker deg ei fin ny uke. Klem fra Sigfrid

Crinoline sa...

Velkommen tilbake,Hildegunn.Høres ut som du har hatt en fantastisk ferie.Skulle gjerne besøkt Spinallonga.Har lest "Øya" to ganger.I sommer besøkte jeg lepramuseet i Bergen.Her fikk man et godt inntrykk av forholdene de syke levde under.Klem

Anette sa...

Hei igjen :)
Takk for hyggelig tilbakemelding inne hos meg ang badromsmøbelet :) Jeg tror nok den blir hvit :)

Vi skal til Rethymnon :) Vært der mange ganger så jeg veit det er bra ;)
Driver å pakker nå ;)

Klem Anette :)

Anette sa...

Skal legge meg det navnet på minnet ;) Alltid bra med noen anbefalinger når man skal ut å reise.
Klem Anette

Martilie sa...

Så nydelige bilder og interessant historie. Takk for at du delte denne vakre reisen med oss :)

Høres ut som flott ferie, alltid tøft å komme tilbake til hverdagen.. Kjenner til det med vaskemaskin på høygir :)

Nyt hjemkomsten og gode ferieminner!

Klem fra Tove

Villa Klaraberg sa...

Hei Hildegunn og velkommen tilbake til gamlelandet! Koselig å lese innlegg hos deg igjen. Så deilig å ha det såpass godt og varmt i 2 uker når du først har ferie. Kjempefine bilder du har tatt og flott med litt historie i tillegg. Skjønner veldig godt du savner de varme og gode kveldene. Jeg husker selv fortsatt sånn kvelder da jeg var i Florida fro en del år siden, vi satt ute i bare shorts og t-skjorte til langt på natt uten å fryse...herlig! Ha en flott uke! Klem fra Jorunn

Randi sa...

Velkomen heim att!
Så flott innlegg. Fantastiske bilete og så flott å få med historien rundt også!
Her er det sol og herleg for tida, så blir begrensa med PC-tid... Tenker det blir tid nok til det når hausten set inn for fullt.... ;-)
Klems

eba sa...

Wow, har du vært der? Jeg har også lest boka, utrolig bra bok, forresten... takk for at du deler bilder! :)

Anonym sa...

Les hele bloggen, ganske bra